Okres je v rámci organizácie štátnej správy plný paradoxov

27.01.2011 Levoča

Levoča 27. januára (TASR) – Okres Levoča je plný paradoxov v rámci reorganizácie štátnej správy, pretože jednotlivé inštitúcie sa nachádzajú v dvoch krajoch, konkrétne v Košickom a Prešovskom samosprávnom kraji.
\"Podľa našich informácií to bude ešte zaujímavejšie do budúcnosti, v súčasnosti sa plánuje zrušenie Daňového úradu v Levoči, ktorý by mal podľa všetkého pripadnúť v prospech úradu v Poprade, \" priblížil primátor Levoče Miroslav Vilkovský.
Podľa neho je tu viacero zaujímavostí, napr. to, že okres Levoča patrí pod Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v Poprade, prokuratúra patrí taktiež pod Poprad, súd však majú Levočania v Spišskej Novej Vsi, čo je už v Košickom kraji.
\"Ďalším zaujímavým paradoxom možno bude to, že riaditeľstvo polície sa tu zruší a bude patriť pod Kežmarok, podľa všetkého sa tak stane aj s Hasičským a záchranným zborom, ktorý tiež bude patriť pod Kežmarok, \" doplnil Vilkovský. Podľa neho tak bude okres Levoča organizáciami a orgánmi štátnej správy roztrhaný doslova na kúsky. \"Ten najväčší paradox je ten, že každá inštitúcia bude mať sídlo buď v Spišskej Novej Vsi, v Poprade alebo Kežmarku, \" konštatoval. V Levoči podľa nariadenia ostáva pracovisko Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, je tu naďalej pracovisko Sociálnej poisťovne, ktorá patrí pod Poprad, ale zdravotné poisťovne patria pod Spišskú Novú Ves.
\"Spôsobuje to občanom nemalé problémy, najmä starším ľuďom, mladí ľudia vedia pracovať s internetom, ale máme dosť veľa starších obyvateľov v okrese, ktorí, keď chcú niečo vybaviť, radšej zájdu fyzicky na úrad, \" objasnil primátor. Podľa neho tak budú mať ľudia veľký zmätok v tom, kde ktorú vec vybaviť, či ísť do Spišskej Novej Vsi, či to vybavia v Levoči, v Poprade alebo v Kežmarku. \"Bude to ešte komplikovanejšie ako to bolo, \" dodal.
Prvotnú chybu treba podľa neho hľadať v minulosti, keď sa zrušil okres Levoča a s ním aj okresný úrad a možno ešte dávnejšie, keď sa v druhej polovici 19. storočia budovala Košicko-Bohumínska železnica. \"Keď sa rozhodovalo, kadiaľ povedie, naši predkovia povedali, že cez Levoču nie, \" objasnil Vilkovský. Levoča tým začala strácať význam, hoci v súčasnosti je mesto kultúrno-historickým centrom Spiša. Podľa primátora by bolo možným riešením scelenie celého Spiša do jedného vyššieho územného celku.
 

Vyberte región